به منظور دستیابی و سهولت در انجام امور صنعتی، استفاده از تجهیزات و ماشینآلات سنگین روز به روز افزایش پیدا کرده است. دامپتراک نیز به عنوان نمونهای از این تجهیزات سنگین شناخته میشوند که برای جابهجایی بار و ابزارهای سنگین در صنایع مختلف مورد استفاده قرار میگیرد.
در واقع این کامیونهای کمپرسی برای انجام عملیاتهای بزرگ ساختوساز، استخراج از معادن، برای حمل و جابهجایی بارها و ماشینآلات دیگر جهت انتقال به پروژههای مختلف صنعتی به کار میروند. بنابراین در حال حاضر آنها به عنوان ابزارهای مهم صنعتی شناخته میشوند که نبود آنها مشکلات بسیار خاص و عدیدهای را در پیشبرد کارهای صنعتی به وجود میآورد. به طور کل این کامیونها به گونهای ساخته میشوند که بتوانند هر محصولی که وزن زیادی دارد، به راحتی جابهجا کرده و مانع توقف کارهای صنعتی در صنایع مختلف شوند.
وزن قابل حمل Dump Trucks
این نوع ماشینآلات صنعتی میتوانند وزن بسیار زیادی را تحمل کنند. بنابراین علاوه بر جابهجایی مواد صنعتی، برخی از تجهیزات و لوازمی که در محیطها و پروژههای مختلف نیاز میشود را میتوان به کمک این کامیونهای کمپرسی جابهجا کرد. البته هر چند که این ماشینها میتوانند وزنهای بسیار سنگین و بالایی را تحمل کنند اما باز هم در انواع مختلف آنها محدودیتهایی برای کار در صنایع مختلف اعمال گردیده است.
در واقع در طراحی و تولید این ماشینها به سه فاکتور سرعت جابهجایی وسایل، حجم مواد برای انتقال و وزن آنها توجه شده و متناسب با این پارامترها ساخته میشوند تا بتوانند بهترین کارایی و بهرهبرداری را داشته باشند. آریا یدک در ادامه این مطلب به بررسی انواع کامیون های کمپرسی میپردازد.
انواع دامپتراک
همانطور که اشاره کردیم این کامیونهای صنعتی متناسب با شرایط مختلف موجود در صنایع و پروژههای گوناگون، طراحی و تولید میگردند. بر این اساس در ادامه به معرفی متداولترین انواع کامیونهای کمپرسی خواهیم پرداخت.
دامپتراک استاندارد
این نوع کامیونهای کمپرسی از رایجترین انواع آنها محسوب میشوند. بهطوریکه در طراحی آنها از یک جک هیدرولیکی عمود استفاده شده که در قسمت جلو نصب میگردد و دارای یک جک افقی، با حالت اهرمی هستند که بین ریلها بالا و پایین میرود. علاوه بر آن در عقب کامیون، لولایی تعبیه شده که با حرکت به سمت بالا، کار تخلیه بار را آسانتر میکند.
ظرفیتی که برای این مدل کامیونهای کمپرسی در نظر گرفته شده بین ۱۰ تا ۳۵ تن میباشد. بهطوریکه معمولا برای حملونقل عمومی و اهداف ساختوساز استفاده میشوند. ظرافت در طراحی، قدرت بالای بارگیری و تخلیه آن از جمله ویژگیهایی محسوب میشود که سبب گردیده کمپرسهای استاندارد برای مصارفی مانند حملونقل مصالح ساختمانی مانند شن، ماسه و خاک گزینه بسیار ایدهآلی باشند.
بیشتر بخوانید: میل سوپاپ چیست و کارکرد آن چگونه است؟
دامپتراک مفصلی یا کمرشکن
این نوع از کامیونهای صنعتی که با علامت اختصاری ADT شناخته میشوند از دو قسمت کابین و جعبه تخلیه کمپرس تشکیل شدهاند. در این نوع از کامیونها، کابین و چرخهای جلو در هنگام دور زدن میچرخند، به همین دلیل به این کامیونها کمرشکن گفته میشود.
علاوه بر آن در این مدل، کابین از طریق یک مفصل کمرشکن به جعبه تخلیه متصل شده تا توانایی مانور و حرکت در زمینهای ناهموار را برای کامیون ایجاد کند. کامیونهای مفصلی به دلیل توانایی چرخش دایرهوار معمولاً در پروژهای ساختمانی بزرگ، عملیاتهای استخراج از معادن و حملونقل خارج از جادهای مورد استفاده قرار میگیرند.
دامپتراک انتقال
کامیونهای صنعتی انتقال نوعی از کامیونهای کمپرسی استاندارد با جعبه تخلیه کمپرسی کمکی و بهبود یافته هستند. در واقع در طراحی این نوع از کامیونها، یک جعبه تخلیه جداگانه متصل به کامیون اصلی به کار رفته است، بهگونهایکه روی شاسی دامپتراک سوار شده و برای جابهجایی از یک ریل متصل به کامیون استفاده میکند. این نوع طراحی باعث میشود، جعبه تخلیه به صورت جداگانه از کامیون جدا گردد.
به همین دلیل این مدل کامیونها، کاربردهای بسیار زیادی داشته و برای انتقال مصالح و مواد مورد نظر در پروژههای مختلف صنعتی گزینه مناسبی به شمار میآیند.
دامپتراک ساید
این نوع از کامیونها یک سیلندر هیدرولیکی دارند که جعبه تخلیه را به طرفین کج میکند. این مسئله باعث افزایش سرعت و دقت در فرایند تخلیه بار میشود. بنابراین این نوع کامیونها ظرفیت بالاتری نسبت به مدلهای دیگر کامیونهای کمپرسی دارند.
همچنین برای مکانهایی که دارای محدودیت فضا هستند و موانعی برای تخلیه بار وجود دارد بهترین گزینه به حساب میآیند. یکی دیگر از مهمترین مزیتهای استفاده از این کمپرسورها ایمنی بالای آنها در هنگام تخلیه بار و عدم چپ شدن کامیون در هنگام جابهجایی بار و مصالح مختلف محسوب میشود. لازم به ذکر است که از این کامیون برای تعمیر و نگهداری جادهها، پروژههای حفاری، حملونقل محصولات کشاورزی مانند غلات و کود استفاده میکنند.
دامپتراک غیر جادهای
کامیونهای کمپرسی غیر جادهای نمونهای از ابزار مورد استفاده برای انجام عملیاتهای سنگین صنعتی در شرایط سخت و دشوار به حساب میآیند. این کامیونها اندازه بسیار بزرگی دارند و به یک جعبه تخلیه بزرگ با موتور بسیار قدرتمند مجهز هستند. بنابراین میتوانند عملیاتهای جابهجایی دشوار را به خوبی انجام داده و بالاترین بهرهبرداری را در جادههای ناهموار دارند.همچنین براس کسب اطلاعات بیشتر درمورد رولیک بیل مکانیکی میتوانید با کارشناسان آریا یدک تماس حاصل فرمایید.
سوپر دامپتراکها
این نوع از کامیونهای کمپرسی طراحی بسیار خلاقانه و نوآورانهای دارند. همچنین از قابلیتهای بسیار بینظیری برخوردار هستند. از این نوع کامیونهای پیشرفته به دلیل مجهز بودن به فناوریهای خاص و قابلیت جابهجایی حجم بالای لوازم، جهت تخلیه سریع بار و بالا بردن سرعت عملیات عمرانی استفاده میکنند.
موتور قدرتمند این کامیونها به گونهای طراحی شده که به راحتی میتوان از آنها در زمینهای ناهموار، شرایط بدآبوهوایی استفاده کرد. علاوه بر آن سیستم تعلیق پیشرفته آنها باعث مانورپذیری بیشتر آنها و بالا بردن ایمنی در زمان کار میشود.
همچنین سیستم آئرودینامیکی آنها باعث کاهش استهلاک و مصرف سوخت این کامیونها شده و میزان آلایندگی تولید شده توسط آنها را تا حد بسیار زیادی کاهش میدهد. دوام، قدرت بالا، کاهش نیاز به تعمیرات دورهای و نگهداری از دیگر مزیتهای این نوع از کامیونهای کمپرسی محسوب میشوند.
همچنین امکان استفاده در پروژههای ساختمانی بزرگ، حفاری معادن و انتقال مواد در ساخت و سازهای جادهای، جابهجایی اجسام سنگین مثل زغال سنگ، انتقال زبالههای حجیم، جابهجایی محصولات کشاورزی، انواع غلات، حملونقل کودهای کشاورزی، توسعه زیرساختها و استفاده در وضعیتهای بحرانی مانند حوادث طبیعی مثل زلزله از موارد کاربرد این کامیونها محسوب میشوند.
جالب است بدانید: 10 تا از پرکابردترین ماشین آلات راه سازی و معدنی
نکات ایمنی استفاده از Dump Trucks
کامیونهای کمپرسی به عنوان ماشینآلات سنگین صنعتی، خطرات احتمالی خود را نیز به دنبال دارند. به همین دلیل در هنگام کار با آنها باید نکات ایمنی استفاده از چنین لوازمی را به طور کامل در نظر گرفت که به شرح زیر میباشند:
- در مرحله اول باید اپراتوری که با این دستگاه کار میکند، دارای گواهینامه دامپتراک باشد و تمامی شرایط دریافت آن را رعایت نماید.
- اپراتور باید مهارت لازم نسبت به کار با انواع مختلف این کامیونها و سیستمهای کنترل کننده داخل آنها را کسب نموده و آموزشهای لازم را دیده باشد.
- باید محل کار با دستگاه و سطوح اطراف آن برای کار با دامپتراک مناسب باشد.
- باید کامیون متناسب با حجم کار و میزان جابهجایی بار انتخاب شود.
- انتخاب دستگاهی با ظرفیت پایینتر در عملیاتهای عمرانی، میتواند خطرات بسیار زیادی را به دنبال داشته باشد.
- باید از برخورد صخرههای تیز در هنگام بارگیری یا جابهجایی اجسام با کامیون خودداری نمایید.
- هنگام جابهجایی اجسام بسیار سنگین در طول جاده باید فاصله خود را از دیگر وسایل نقلیه حفظ کنید.
- در هنگام تردد در محوطه معادن باید مراقب چالههای انفجاری باشید.
سخن پایانی
در این مطلب در خصوص دامپتراکها به عنوان نمونهای پرکاربرد از ماشینآلات سنگین برای پیشبرد اهداف صنعتی، صحبت نمودیم. در واقع این کامیونها ابزارهای بسیار مهمی در انجام کارهای صنعتی متعدد هستند که در ظرفیتها و مدلهای مختلف تولید میشوند. بنابراین برای کارایی بیشتر آنها، باید اپراتوری که با این ماشینها کار میکند، از تمامی قوانین مربوط به کار با دستگاه و مسائل ایمنی آن آگاه بوده و آنها را به درستی رعایت نماید.
بدون دیدگاه