چالش‌ های لجستیکی در حمل‌ و نقل ماشین‌آلات سنگین

چالش‌ های لجستیکی در حمل‌ و نقل ماشین‌آلات سنگین

حمل‌ و نقل ماشین‌آلات سنگین جزو تجهیزاتی هستند که اکثریت ما بارها و بارها با آن‌ها برخورد داشته‌ایم؛ این برخوردها می‌تواند در ساخت‌وسازهای داخل شهری در داخل خیابان‌ها و معابر یا برون‌شهری مانند ساخت‌وسازهای کنار جاده‌ها، یا سایر مکان‌ها مانند زمین‌های کشاورزی و غیره باشد.

شاید جالب باشد اگر در مورد نحوه جابجایی این دسته از ماشین‌آلات نیز بیشتر بدانیم. با توجه به شرایط و ویژگی‌های خاص این ماشین‌آلات، لازم است در تمامی فرآیندها ازجمله فرآیندهای لجستیکی آن‌ها دقت و حساسیت کافی به خرج بدهیم و لازم است تمامی مراحل از برنامه‌ریزی‌ها تا اجرا و نهایی شدن آن‌ها تحت نظر گروه‌های تخصصی و دارای صلاحیت به‌پیش برود تا ضمن حفظ سلامت ماشین‌آلات در حین پروسه خرید تا تحویل بتواند امنیت افراد و دیگر ماشین‌آلات در محیط‌هایی که روال حمل از آن‌ها صورت می‌گیرد نیز حفظ شود. طبیعتاً عدم توجه و استفاده و انتخاب تجهیزات مناسب برای حمل‌ و نقل ماشین‌آلات سنگین و عدم دقت در هر قسمتی از فرآیند می‌تواند منجر به بروز خسارات گسترده جانی و مالی شود.

نگاهی به ماشین‌آلات سنگین

انواع ماشین‌آلات سنگین دارای کاربردهای مختلفی در طیف وسیعی از صنایع هستند به‌عنوان‌مثال در صنایع معدنی صنایع عمرانی و ساخت‌وساز صنایع کشاورزی و غیره. ازجمله ماشین‌آلات سنگین می‌توانیم به بیل مکانیکی، کمرشکن، بولدوزر، غلتک‌های استاتیکی و دینامیکی، جرثقیل کامیونی، تراک میکسر، پمپ بتن، فینشر و غیره اشاره داشته باشیم. در کنار توجه به مقوله انتخاب ماشین‌آلات سنگین متناسب با نیازهای صنایع و پروژه‌ها و توجه به مقوله‌هایی مانند لوازم‌یدکی مانند قطعات بیل مکانیکی و غیره که از مراکز مختلفی قابل تهیه است، بازرسی‌های منسجم، آموزش کارکنان، تجهیزان حفاظتی و ایمنی و غیره، به فرآیندهای لجستیکی ماشین‌آلات سنگین نیز توجه ویژه‌ای شود.

طبیعتاً با توجه به وزن و ابعاد ویژه این ماشین‌آلات و از طرفی با توجه به اینکه دارای کاربردهای گسترده‌ای هستند و جزو تجهیزات کاربردی در صنایع مختلف به‌حساب می‌آید، حمل‌ونقل آن‌ها یکی از مباحث مهم در حیطه لجستیک و جابه‌جایی محسوب می‌شود که در ادامه بیشتر به آن می‌پردازیم؛ چراکه این محموله‌ها به دلیل وزن و ابعاد و شرایط ویژه مستلزم برنامه‌ریزی‌های دقیق و رعایت اصول صحیح ایمنی هستند تا فرایند جابجایی آن با امنیت کامل و بدون آسیب رسیدن به ماشین‌آلات و عدم در پی داشتن تبعات ناگوار انجام شود.

فرایندهای لجستیکی در ماشین‌آلات سنگین

فرایندهای لجستیکی در ماشین‌آلات سنگین

گفتیم که یکی از مقوله‌های مهم در حیطه پرکاربرد ماشین‌آلات سنگین مباحث پیرامون لجستیک آن‌ها است. در حالت کلی فعالیت‌های مربوط به دریافت جابه‌جایی کالاها از نقطه‌ای به نقطه دیگر را که شامل حمل، نگهداری و تحویل کالا و سایر مراحل و تشریفات مربوط به خود است، می‌توانیم تحت عنوان فرآیندهای لجستیکی معرفی کنیم.

در حالت کلی‌تر هم فرایندهای مربوط به حمل‌ونقل را تحت عنوان فرایندهای لجستیکی می‌شناسیم. البته این مقوله می‌تواند ابعاد گسترده‌تری داشته باشد که در اینجا از مفهوم کلی‌تر و در حیطه ماشین‌آلات سنگین به آن می‌پردازیم. بدیهی است با توجه به وزن بالای ماشین‌آلات سنگین که گاهی بالغ‌بر چند ده تن است، فرایندهای لجستیکی پیرامون آن‌ها نیز یکی از بحث‌های چالش‌برانگیز و یکی از چالش‌های بزرگ در حیطه صنعت حمل‌ونقل است که لازم است تحت نظر گروه‌های تخصصی و با برنامه‌ریزی دقیق انجام گیرد. در ادامه مقاله ورودی بیشتر به حمل‌ ونقل ماشین‌آلات سنگین و مراحل مختلف آن خواهیم داشت.

مراحل برای برنامه‌ریزی در حمل‌ و نقل ماشین‌آلات سنگین

در راستای اشاره به مراحل موردنیاز برای حمل‌ونقل محمولات سنگی و فوق سنگین ازجمله حمل‌ و نقل ماشین‌آلات سنگین می‌توانیم به مراحل زیر اشاره داشته باشیم.

برنامه‌ریزی کامل دقیق و مهندسی‌شده؛ یکی از جنبه‌های بسیار مهم در راستای حمل‌ و نقل ماشین‌آلات سنگین، تدوین برنامه‌ریزی کاملاً دقیق و اجرایی است؛ به این صورت که لازم است محاسبات مختلف در مورد وزن دقیق، تجهیزات مناسب، استفاده از نیروهای حرفه‌ای و آموزش‌دیده، نظارت‌های کافی قبل و بعد و در حین روال، لحاظ مسیرهای مناسب برای حمل‌ونقل و غیره در راستای هم به‌درستی برنامه‌ریزی شود.

استفاده از نیروهای متخصص و دارای صلاحیت و آموزش‌دیده؛ می‌توان گفت از اولین ابعاد در تمامی فرایندها به‌خصوص فرایندهایی که با جنبه‌های امنیتی و جانی افراد سروکار دارند، توجه به مقوله استفاده از افراد دارای صلاحیت و کارکنان آموزش‌دیده و متخصص است تا تمامی مراحل بتواند به‌صورت اصولی و در چهارچوب استاندارد به‌پیش رود و نظارت‌های کافی بر آن صورت بگیرد. استفاده از کارکنانی که بتوانند به‌تمامی مراحل، از مراحل بارگیری تا باراندازی و دیگر جنبه‌ها و جزئیات آن اشراف داشته و آن‌ها را به‌طور کاملاً اصولی به‌پیش ببرند و همین‌طور توجه و نظارت بر عملکرد آن‌ها؛ و نیز صلاحیت کامل و کافی راننده وسیله حمل‌کننده.

بیشتر بدانید درباره: بررسی بازارهای بین‌المللی برای صادرات و واردات ماشین‌آلات سنگین

انتخاب تجهیزات مناسب حمل؛ از دیگر موارد مربوط به مقوله حمل‌ و نقل ماشین‌آلات سنگین، لحاظ تجهیزات مناسب است؛ بدین نحو که این تجهیزات می‌تواند شامل تریلی‌ها و بالابرهای هیدرولیکی، جرثقیل‌ها و غیره باشد و مهم است با توجه به ویژگی‌های ماشین‌آلات کدام‌یک و از چه نوع و مشخصاتی انتخاب می‌شود.

ایجاد تعادل با استقرار و توزیع وزنی مناسب؛ از دیگر ابعاد مهم در فرایندهای مربوط به حمل‌ و نقل ماشین‌آلات سنگین، می‌توان به نحوه استقرار آن برای حمل اشاره کرد. بسیار مهم است توجه کنیم که لازم است نحوه قرارگیری طوری باشد که توزیع وزنی مناسبی بر روی وسیله‌ای که قرار است برای حمل ماشین‌آلات استفاده شود، صورت بگیرد تا به‌طور متعادل بر روی آن قرارگرفته و توزیع باری همگونی ایجاد کرده و از جابجایی‌ها و لغزش یا واژگونی پیشگیری شود.

مراحل موردنیاز برای برنامه‌ریزی در حمل‌ و نقل ماشین‌آلات سنگین

توجه به مقوله محکم سازی و بستن و فیکس کردن ایمن؛ از دیگر جنبه‌های تعیین‌کننده در فرایند حمل‌ و نقل ماشین‌آلات سنگین می‌توان گفت که پس از قرارگیری بر روی وسیله حمل‌کننده و پس از استقرار مناسب و متعادل بر روی آن، با استفاده از ابزارهای بسته‌بندی ایمن و محکم فرایندهای محکم کردن و ایجاد اتصال بین آن‌ها و وسیله حمل‌کننده به‌طور کامل و دقیق انجام شود تا از هرگونه جابجایی و حرکت یا لغزش و واژگونی و سقوط آن‌ها در هر مرحله‌ای پیشگیری شود.

توجه به قوانین حمل‌ونقل؛ توجه به مجموعه قوانین و مقررات حمل‌ونقل ملی و بین‌المللی یکی از ابعاد بسیار مهم در تمامی فرایندهای لجستیکی ازجمله فرایندهای مربوط به ماشین‌آلات سنگین است. در راستای توجه به این قوانین می‌توانیم از محدودیت‌های وزنی، مجوزها و محدودیت‌های تردد در مسیرهای خاص مطلع بوده و انتخاب بهینه‌ای برای این مرحله داشته باشیم.

توجه به شرایط جوی؛ لحاظ شرایط جوی مناسب برای حمل تجهیزات ازجمله چکش هیدرولیکی در حمل‌ و نقل ماشین‌آلات سنگین، یکی از عوامل بسیار مهم است. با توجه به حساسیت و سختی روال حمل این ماشین‌آلات بسیار مهم است تا در شرایط جوی مناسب که هم شرایط جاده‌ها مناسب‌تر بوده و دچار لغزندگی نشود و هم محدوده دید کامل و واضح باشد صورت بگیرند.

سایر ملاحظات در فرآیند لجستیکی ماشین‌آلات سنگین

موارد بالا صرفاً بخشی از فرآیندهای حمل‌ و نقل ماشین‌آلات سنگین و اشاره به برخی از ابعاد مهم پیرامون آن‌ها است. طبیعتاً این مقوله دارای ابعاد گسترده‌تری بوده و لازم است تمامی حواشی و جوانب اطمینان مدنظر قرار گیرد و نیز لازم است این نکته را یادآوری کنیم که تمامی این فرایندها لازم است تحت نظر گروه تخصصی و نظر کارشناسان متخصص و صاحب صلاحیت مانند آریا یدک با رعایت اصول ایمنی و استانداردهای تعریفی انجام گیرد.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *